Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Mε τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης τους. Μάθετε περισσότερα

Βάλτε τον Κουρκουμά στη Διατροφή σας!

Συγραφέας admin 13/11/2018 2 Σχόλια Άρθρα Διατροφής,

 

 

Αν ακολουθείτε τα νέα της διατροφής, τα site ευεξίας, ακόμα και τα social media, ίσως να έχετε παρατηρήσει πως ο κουρκουμάς βρίσκεται ξαφνικά παντού.

 

Εκτός από τη χρήση του ως μπαχαρικό, ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί στην Ινδία για θεραπευτικούς λόγους εδώ και αιώνες. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται στην θεραπευτική της Αγιουβέρδα για χιλιάδες χρόνια, κυρίως για την αντιοξειδωτική της δράση, δείχνει ότι η χρήση της είναι ασφαλής χωρίς τοξικότητα. Πρόσφατες μελέτες, αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη προστατεύει τον οργανισμό από κάποιες ασθένειες και έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.

 

Οι πιο σημαντικές ενώσεις που πριέχει ο κουρκουμάς ονομάζονται κουρκουμινοειδή, η σημαντικότερη των οποίων είναι η κουρκουμίνη. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

  • Η κουρκουμίνη έχει τόσο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ώστε να φτάνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Είναι σημαντικό το γεγονός πως η κουρκουμίνη στοχεύει σε πολλαπλά επίπεδα την φλεγμονή σε μοριακό επίπεδο.
  • Η κουρκουμίνη είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες λόγω της χημικής του δομής. Αλλά επίσης, ενισχύει παράλληλα τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων που έχει ο οργανισμός μας από μόνο τους, ούτως ή άλλως. Έτσι, συμβάλλει στην καλύτερη υγεία σε διπλό επίπεδο.
  • Ο κουρκουμάς ενισχύει το νευροτροφικό παράγοντα στον εγκέφαλο, που συνδέεται με βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και με χαμηλότερο κίνδυνο παθήσεων του εγκεφάλου

.

Η νέα τάση που θέτει τον κουρκουμά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν είναι τυχαία, καθώς πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως αυτό το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό φέρει ιδιότητες που συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών. ‘Ίσως και μόνο από περιέργεια να θέλετε να ενσωματώσετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας, αλλά δεν είστε σίγουροι πώς; Υπάρχουν πολλοί τρόποι για  να καταναλώσετε αυτό το «υγιεινό» καρύκευμα στα φαγητά και τα ροφήματα.

 

Εδώ έχουμε 10 εύκολες ιδέες για το πως να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά:

 

  1. Αναμείξτε σε ομελέτες και πίτες

Χρησιμοποιήστε μια πρέζα κουρκουμά αναμεμειγμένη με ομελέτα, φρυτάτα, τάρτα με αυγά, ακόμα και χορτοφαγικές ομελέτες με τόφου. Αν θέλετε να ξεκινήσετε την κατανάλωση κουρκουμά, αυτή είναι μια εξαιρετική πρώτη επαφή με αυτό το μοναδικό καρύκευμα, επειδή το χρώμα του δεν θα σας ξενίσει και η γεύση του στη συνταγή θα είναι ήπια.

 

  1. Πασπαλίστε σε λαχανικά

Η ελαφρώς πικάντικη γεύση του κουρκουμά δένει καλά με τις πατάτες και όλα τα ριζώδη λαχανικά. Προσθέστε σε πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα, παντζάρια πριν το ψήσιμο.Ταιριάζει ιδιαίτερα και σε ψητά λαχανικά, απλά πασπαλίστε όπως κάνετε με το αλάτι.

 

  1. Χρωματίστε το ρύζι

Μια πρέζα κουρκουμά προσδίδει χρώμα και γεύση σε μια κατσαρόλα από απλό ρύζι, σε ένα πολύχρωμο πιλάφι, ακόμα και σε ένα φανταχτερό ριζότο.

 

  1. Προσθέστε σε όσπρια

Προσθέστε κουρκουμά στα όσπρια. Εμπνευστείτε από την ινδική κουζίνα και βάλτε κουρκουμά σε όσπρια, όπως φακές, φασολάδα, γίγαντες στο φούρνο.

 

  1. Δοκιμάστε σε χόρτα

Δοκιμάστε τον κουρκουμά σε σοταρισμένα ή βρασμένα χόρτα, στο λάχανο, το κουνουπίδι και όλα τα πράσινα λαχανικά και δώστε τους μεγαλύτερη γεύση και νοστιμιά.

 

  1.  Χρησιμοποιήστε σε σούπες

Ένα μπολ με σούπα λαχανικών ή κοτόσουπα γίνεται ακόμη πιο «ζεστό», όταν χρωματίζεται με τον χρυσαφένιο κουρκουμά.

 

  1. Ανακατέψτε σε smoothies

Εκτός από τα αγαπημένα σας θρεπτικά υλικά, προσθέστε στο smoothie σας και λίγη σκόνη από το ινδικό μπαχαρικό με το φωτεινό χρώμα για να του δώσετε ιδιαίτερη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και εντυπωσιακό χρώμα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και σε αφεψήματα (πχ. τσάι), ροφήματα (πχ. κακάο), χυμούς (πχ. πορτοκαλάδα, λεμονάδα).

 

  1. Φτιάξτε το διάσημο “Golden Milk

Σιγοβράστε κουρκουμά με γάλα καρύδας και μέλι για να φτιάξετε ένα γήινο, ζεστό και αναζωογονητικό ρόφημα, ιδανικό για το χειμώνα. Ζεστάνετε ένα φλιτζάνι γάλα ή φυτικό ρόφημα με ½ κουταλάκι κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη και 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ. Βράστε το μείγμα για 15 λεπτά και αφού το κατεβάσετε από την φωτιά ανακατέψτε το με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.

 

  1. Ενισχύστε τις ζύμες

Φτιάξτε μείγμα μπαχαρικών, με κανέλα κευλάνης, γαρύφαλο, μοσχοκάρυδο και άλλα καρυκεύματα και ενισχύστε τη γεύση σε ζύμες, κέικ, τηγανίτες και διάφορα αρτοσκευμάσματα.

 

  1. Κάντε ντιπ

Κάντε νόστιμα ντιπ για σαλάτες με γιαούρτι, τυρί κρέμα ή κεφίρ, ελαιόλαδο και μυρωδικά.

 

Tips:

  • Συνδυάστε τον κουρκουμά με μαύρο πιπέρι. Το μαύρο πιπέρι βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά και ενισχύει τη δράση του, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό στον οργανισμό.
  • Προτιμήστε βιολογικό κουρκουμά σε σκόνη με λαμπερό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και χωρίς πρόσθετα συστατικά και αποκομίστε τα οφέλη του κουρκουμά στις μαγειρικές σας δημιουργίες.
  • Αναζητήστε κουρκουμά με υψηλό ποσοστό κουρκουμίνης, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

 

Πηγές: www.thekitchn.com και www.iatropedia.gr