Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Mε τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης τους. Μάθετε περισσότερα

Τρόφιμα και ζέστη: Τι να προσέχεις τους καλοκαιρινούς μήνες

Συγραφέας admin 30/06/2025 0 Σχόλια ΔΙΑΤΡΟΦΗ,

 

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, αυξάνονται και οι πιθανότητες αλλοίωσης των τροφίμων. Η ζέστη ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, ειδικά όταν υπάρχει υγρασία. Γι’ αυτό, η σωστή επιλογή και αποθήκευση των τροφών είναι το «κλειδί» για την ασφάλεια και τη φρεσκάδα τους.

 

Ποια τρόφιμα αντέχουν στη ζέστη;

 

Γενικός κανόνας: τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό διατηρούνται καλύτερα. Είναι πιο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και κατάλληλα για μεταφορά χωρίς ψυγείο – ιδανικά για ταξίδια, πικνίκ ή μέρες στη θάλασσα.

Ας δούμε μερικές πρακτικές επιλογές:

 

1. Ξηροί καρποί & αποξηραμένα φρούτα

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια, έχουν ελάχιστη υγρασία και μεγάλη αντοχή στη ζέστη. Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα και οι σταφίδες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενέργεια. Αρκεί να αποθηκεύονται σε αεροστεγή συσκευασία, μακριά από φως και υγρασία.

 

2. Κονσέρβες

Τρόφιμα όπως ο τόνος, τα όσπρια ή το καλαμπόκι σε κονσέρβα έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και δεν αλλοιώνονται εύκολα. Είναι ιδανικά για μεταφορά και κατανάλωση σε εξωτερικούς χώρους χωρίς πρόσβαση σε ψυγείο. Μετά το άνοιγμα, πρέπει να καταναλώνονται άμεσα ή να ψύχονται.

 

3. Δημητριακά και παρασκευάσματά τους

Παρασκευάσματα όπως οι φρυγανιές, τα παξιμάδια, οι μπάρες δημητριακών και τα κράκερς έχουν χαμηλή υγρασία και μεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι εύκολα στη μεταφορά, δεν χρειάζονται ψύξη και μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή ελαφρύ γεύμα. Επιπλέον, προσφέρουν υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

 

4. Αλείμματα χωρίς νερό

Το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο είναι φυσικά προϊόντα χωρίς υγρασία, που διατηρούνται άριστα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και βιταμίνες, ενώ προσφέρουν κορεσμό και ενέργεια. Μπορούν να συνδυαστούν εύκολα με ψωμί, φρούτα ή μπισκότα.

 

5. Λυοφιλιωμένα & αφυδατωμένα τρόφιμα

Πρόκειται για τρόφιμα που έχουν αποξηρανθεί πλήρως, αφαιρώντας όλη την υγρασία τους – κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες. Συνήθως περιλαμβάνουν έτοιμες σούπες, γεύματα για κάμπινγκ ή σνακ σε μορφή σκόνης. Είναι ελαφριά, εύκολα στη μεταφορά και χρειάζονται μόνο νερό για να επανυδατωθούν.

 

6. Ξηρά όσπρια, ρύζι & ζυμαρικά

Αυτές οι βασικές τροφές της αποθήκης έχουν εξαιρετικά χαμηλή υγρασία και αντοχή στον χρόνο. Αρκεί να διατηρούνται σε δροσερό, ξηρό περιβάλλον, μέσα στη συσκευασία τους ή σε αεροστεγή δοχεία. Είναι κατάλληλες για γεύματα παντός καιρού και μπορούν να μεταφερθούν εύκολα σε εξορμήσεις ή διακοπές.

 

Η σωστή αποθήκευση κάνει τη διαφορά

 

Ακόμη και τα πιο ανθεκτικά τρόφιμα μπορούν να αλλοιωθούν σε λάθος συνθήκες. Για να εξασφαλίσεις τη διάρκεια ζωής τους:

  • Χρησιμοποίησε αεροστεγείς συσκευασίες για να αποφύγεις υγρασία και έντομα.

  • Απόφυγε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, ειδικά για προϊόντα με έλαια, όπως οι ξηροί καρποί.

  • Αναζήτησε σκιά και αποθήκευσε σε δροσερό σημείο.

  • Χρησιμοποίησε ψυκτική τσάντα ή παγοκύστες, αν μεταφέρεις ημισυντηρημένα τρόφιμα.

Η πρόληψη είναι το καλύτερο «καρύκευμα» για κάθε γεύμα – ειδικά το καλοκαίρι!

 

Η Έλενα Λουκά είναι τεχνολόγος τροφίμων με εμπειρία σε παραγωγικά και ερευνητικά τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων. Στην επαγγελματική της διαδρομή έχει αναλαβει καίριες θέσεις σε εργοστάσια τροφίμων, ενώ διαθέτει βαθιά κατανόηση των διεθνών προτύπων ασφάλειας. Εχει πάθος με την καινοτομία στα τρόφιμα και τη σύνδεση της γεύσης με την ευεξία. Η πτυχιακή της εργασία αφορούσε την ανάπτυξη και παραγωγή μπίρας εμπλουτισμένης με λειτουργικά συστατικά. Βρίσκεται μαζί μας για να ρίξει φως στις πρώτες ύλες, στις διεργασίες και σε όλα εκείνα που συνθέτουν το μαγικό ταξίδι των τροφίμων από την γη στο πιάτο μας.