-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια συχνή πεπτική διαταραχή που προκαλείται από την αδυναμία του οργανισμού να διασπάσει τη λακτόζη – το κύριο σάκχαρο του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει έλλειψη ή μειωμένη δραστηριότητα του ενζύμου λακτάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης σε γλυκόζη και γαλακτόζη.
Δεν πρέπει να συγχέεται με την αλλεργία στο γάλα, καθώς στη δυσανεξία δεν εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν λακτόζη μπορεί να προκαλέσει:
Φούσκωμα
Παραγωγή αερίων
Κράμπες και πόνο στην κοιλιά
Διάρροια
Ναυτία
Σε ορισμένες περιπτώσεις, κόπωση και πονοκέφαλοι (λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών)
Η διάγνωση της δυσανεξίας μπορεί να περιλαμβάνει:
Λήψη ιατρικού, οικογενειακού και διατροφικού ιστορικού
Δοκιμαστική αποχή από γαλακτοκομικά για μερικές ημέρες με παράλληλη παρακολούθηση συμπτωμάτων
Τεστ αναπνοής – υδρογόνου (lactose hydrogen breath test)
Εξετάσεις αίματος ή κοπράνων
Γενικά, τα άτομα με δυσανεξία μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 12g λακτόζης/ημέρα (περίπου όσο περιέχει 1 φλιτζάνι γάλα). Καλό είναι να καταγράφονται τα συμπτώματα καθημερινά, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος.
Η αποφυγή γαλακτοκομικών δεν σημαίνει απαραίτητα περιορισμούς. Υπάρχουν πολλές νόστιμες και θρεπτικές επιλογές:
Γάλα αμυγδάλου
Γάλα καρύδας
Γάλα σόγιας
Γάλα βρώμης
Μαλακά τυριά (λιγότερη λακτόζη από το γάλα)
Σκληρά τυριά όπως παρμεζάνα, τσένταρ ή γραβιέρα (ελάχιστη λακτόζη – ιδανική επιλογή)
Τυριά και γιαούρτια με την ένδειξη “χωρίς λακτόζη”
Συμπληρώματα λακτάσης για περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να αποφευχθεί η κατανάλωση λακτόζης
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να διαχειριστεί εύκολα με σωστή ενημέρωση και προσαρμογές στη διατροφή. Το σημαντικό είναι να μάθεις να αναγνωρίζεις τα σήματα του σώματός σου και να κάνεις συνειδητές επιλογές που σέβονται την υγεία σου – χωρίς να στερείσαι απόλαυση!
Η Μάρω Ζώη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή και εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές. Μοιράζεται μαζί μας τις επιστημονικές της γνώσεις πάνω στη διατροφή και μας παρουσιάζει τρόπους βελτιστοποίησης της υγείας μας μέσα από τα άρθρα της.