-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της κοινωνίας, της τεχνολογίας και της ζωής γενικότερα, εξελίσσεται παράλληλα και ο τομέας των τροφίμων. Ανακαλύπτουμε νέα συστατικά και αναπτύσσουμε καινοτόμους τρόπους που συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας μας και στην ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων που καταναλώνουμε. Στο πλαίσιο αυτής της διαρκούς προόδου, τα εναλλακτικά γλυκαντικά έχουν αποκτήσει ξεχωριστή θέση, προσφέροντας λύσεις για μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση. Δύο από τους “σταρ” αυτής της νέας εποχής είναι η στέβια και η ερυθριτόλη — γλυκαντικά φυσικής προέλευσης, με διαφορετική χημική σύσταση και τεχνολογική συμπεριφορά, αλλά με κοινό στόχο: μια πιο υγιεινή και ασφαλή διατροφή.
Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι ένα φυτό με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, του οποίου τα φύλλα περιέχουν γλυκοζίτες στεβιόλης, κυρίως στεβιοσίδη και ρεμπαουδιοσίδη Α. Αυτές οι ουσίες έχουν γλυκαντική ισχύ 200-300 φορές μεγαλύτερη από τη ζάχαρη, χωρίς θερμίδες.
Πώς γίνεται η επεξεργασία της;
Σημαντικό μειονέκτημα της στέβιας είναι η μεταλλική ή πικρή επίγευση που αφήνει, κάτι που οι τεχνολόγοι προσπαθούν να αντιμετωπίζουν με ανάμειξη διαφορετικών τύπων γλυκοζιτών ή με συνδυασμό με άλλα γλυκαντικά, όπως η ερυθριτόλη.
Η λέξη «ευγενική» για την ερυθριτόλη χρησιμοποιείται κυρίως μεταφορικά, γιατί σε σύγκριση με άλλες πολυόλες όπως σορβιτόλη και ξυλιτόλη είναι «καλύτερα ανεκτή» για το πεπτικό μας σύστημα. Δεν προκαλεί φούσκωμα ή διάρροια τόσο εύκολα όσο άλλες πολυόλες, έχει ήπια γεύση χωρίς έντονη «δροσερή» ή μεταλλική επίγευση, δεν προκαλεί τερηδόνα και έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες.
Η ερυθριτόλη σε σχέση με την στέβια παράγεται κυρίως βιομηχανικά:
Η ερυθριτόλη, όπως και όλες οι πολυόλες, αφήνει δροσερή επίγευση, γεγονός που την καθιστά ιδανική για χρήση σε προϊόντα όπως τσίχλες, σοκολάτες και καραμέλες μέντας
Ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής στη βιομηχανία τροφίμων είναι ο συνδυασμός στέβιας και ερυθριτόλης. Η ερυθριτόλη ότι λειτουργεί σαν βάση για να μεταφέρει και να διανέμει το γλυκό στοιχείο της στέβιας πιο ομοιόμορφα μέσα στο τρόφιμο και ως αντισταθμιστής της πικρής επίγευσης, ενώ προσφέρει και σωματικότητα παρόμοια της ζάχαρης σε τρόφιμα όπως σοκολάτες, αρτοσκευάσματα και ροφήματα.
Η χρήση αυτών των εναλλακτικών γλυκαντικών αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που αφορούν:
Η βιομηχανία όμως ανταποκρίνεται σε αυτές τις προκλήσεις επενδύοντας σε σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η μικροενκαψουλίωση, η χρήση ενζύμων για τροποποίηση γλυκοζιτών, και η ανάπτυξη εξειδικευμένων φόρμουλων ανάλογα με την εφαρμογή.
Η ενασχόληση με την δομημένη και υγιεινή διατροφή έχει ανοίξει τον δρόμο στην εξέλιξη της τεχνολογίας των εναλλακτικών γλυκαντικών για την δημιουργία τροφίμων χαμηλότερης θερμιδικής αξίας και καλύτερου γλυκαιμικού προφίλ. Η στέβια και η ερυθριτόλη βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της εξέλιξης και τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους είναι ενθραρρυντικά.
Η Έλενα Λουκά είναι τεχνολόγος τροφίμων με εμπειρία σε παραγωγικά και ερευνητικά τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων. Στην επαγγελματική της διαδρομή έχει αναλαβει καίριες θέσεις σε εργοστάσια τροφίμων, ενώ διαθέτει βαθιά κατανόηση των διεθνών προτύπων ασφάλειας. Εχει πάθος με την καινοτομία στα τρόφιμα και τη σύνδεση της γεύσης με την ευεξία. Η πτυχιακή της εργασία αφορούσε την ανάπτυξη και παραγωγή μπίρας εμπλουτισμένης με λειτουργικά συστατικά. Βρίσκεται μαζί μας για να ρίξει φως στις πρώτες ύλες, στις διεργασίες και σε όλα εκείνα που συνθέτουν το μαγικό ταξίδι των τροφίμων από την γη στο πιάτο μας.