-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Μια γιορτή αφιερωμένη στη φύση, την αρμονία και τη σοφή γεωργία. Στις 28 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιοδυναμικής Καλλιέργειας, μια ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν από τους πιο ολιστικούς και συνειδητούς τρόπους παραγωγής τροφής: τη βιοδυναμική γεωργία.
Περισσότερο από μια ακόμη μορφή βιολογικής γεωργίας, η βιοδυναμική είναι φιλοσοφία ζωής. Αντιμετωπίζει τη φύση ως έναν ζωντανό οργανισμό που χρειάζεται φροντίδα, ισορροπία και σεβασμό για να παραμείνει υγιής και βιώσιμος.
Η προσέγγιση αυτή ξεκίνησε το 1924 από τον φιλόσοφο Ρούντολφ Στάινερ, βασισμένη στην ενίσχυση της φυσικής γονιμότητας του εδάφους, στην αποφυγή χημικών, στον σεβασμό στους φυσικούς ρυθμούς (ημέρα-νύχτα, φάσεις της σελήνης, εποχές) και στη χρήση ειδικών βιοδυναμικών παρασκευασμάτων.
Ο οργανισμός Demeter, η πιο αυστηρή και διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση για βιοδυναμική γεωργία. Το όνομά της προέρχεται από τη θεά Δήμητρα, προστάτιδα της γης και της σοδειάς.
Σε μια εποχή που το "βιολογικό" θεωρείται πλέον δεδομένο, η Demeter απευθύνεται σε εκείνους που αναζητούν ακόμη υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ηθικής, καθώς και προϊόντα που διατηρούν ενεργειακή και πνευματική σύνδεση με τη φύση.
Η 28η Μαΐου δεν είναι απλώς μια παγκόσμια ημέρα, αλλά μια υπενθύμιση για την ανάγκη προστασίας της οικολογικής ισορροπίας και την επένδυση σε ένα πιο συνειδητό μέλλον. Η βιοδυναμική γεωργία δεν είναι μόδα. Είναι μια επιστροφή σε μια σοφότερη, πιο αρμονική σχέση με τη γη. Ας γιορτάσουμε αυτή την ημέρα, επιλέγοντας τρόφιμα που βοηθούν τη φύση να ανασάνει, αντί να της στερούν την πνοή.
Η Έλενα Λουκά είναι τεχνολόγος τροφίμων με εμπειρία σε παραγωγικά και ερευνητικά τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων. Στην επαγγελματική της διαδρομή έχει αναλαβει καίριες θέσεις σε εργοστάσια τροφίμων, ενώ διαθέτει βαθιά κατανόηση των διεθνών προτύπων ασφάλειας. Εχει πάθος με την καινοτομία στα τρόφιμα και τη σύνδεση της γεύσης με την ευεξία. Η πτυχιακή της εργασία αφορούσε την ανάπτυξη και παραγωγή μπίρας εμπλουτισμένης με λειτουργικά συστατικά. Βρίσκεται μαζί μας για να ρίξει φως στις πρώτες ύλες, στις διεργασίες και σε όλα εκείνα που συνθέτουν το μαγικό ταξίδι των τροφίμων από την γη στο πιάτο μας.