Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Mε τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης τους. Μάθετε περισσότερα

Σπιρουλίνα: τι είναι και πως βοηθά

Συγραφέας admin 22/10/2024 0 Σχόλια Άρθρα Διατροφής,

Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος νηματοειδών κυανοβακτηρίων που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως συμπλήρωμα διατροφής. Ειδικότερα, η Spirulina platensis και η Spirulina maxima είναι τα πιο σημαντικά & διαδεδομένα.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Στη φύση, η Spirulina συναντάται & καλλιεργείται εδώ και αιώνες κυρίως σε αλκαλικές λίμνες, ιδίως σε υποτροπικές και τροπικές περιοχές, δηλαδή στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Στην πραγματικότητα, έχει χρησιμοποιηθεί ως κύρια πηγή τροφής από τον 16ο αιώνα από τους πολιτισμούς των Αζτέκων και των Μάγια (Μεξικό) και τους Ινδιάνους ως Kanembous (Αφρική). Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις τη δεκαετία του 1960 η Σπιρουλίνα ανακαλύφθηκε εκ νέου και μελετήθηκε από τους επιστήμονες όσον αφορά τη βιοχημική της σύνθεση και τις σχετικές βιολογικές της δραστηριότητες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε θρεπτικά συστατικά, η Σπιρουλίνα αναγνωρίστηκε ως «θαυμάσια μελλοντική πηγή τροφίμων» από τη Διεθνή Ένωση Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας το 1967, και αργότερα από την Παγκόσμια Διάσκεψη Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών το 1974 και στη συνέχεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1996 ως «η καλύτερη τροφή για το μέλλον».

 

ΜΟΡΦΕΣ

H σπιρουλίνα παράγεται με τη μορφή

  • Σκόνης
  • Υγρού
  • Ελαίου
  • Δισκίων ή καψουλών

και χρησιμοποιούνται σε πολλές βιομηχανίες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της παρασκευής γλυκών, σνακ και αρτοσκευασμάτων, γαλακτοκομικών προϊόντων, ζυμαρικών, παραγώγων ελαίου και συμπληρωμάτων διατροφής.

 

ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ & ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑΣ

Πρωτεΐνες 55-70%
Υδατάνθρακες 15-25%
Λίπη 6-8%
Μέταλλα 7-13%
Υγρασία (αποξηραμένα φρούτα) 3-7%
Διαιτητικές ίνες 8-10%

  • ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ:

Η σπιρουλίνα περιέχει ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, μεταξύ 55 και 70 τοις εκατό κατά ξηρό βάρος, ανάλογα με την πηγή της. Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, αν και με μειωμένες ποσότητες μεθειονίνης, κυστίνης και λυσίνης, σε σύγκριση με τις τυπικές πρωτεΐνες, όπως αυτές που προέρχονται από το κρέας, τα αυγά ή το γάλα- είναι, ωστόσο, ανώτερη από όλες τις τυπικές φυτικές πρωτεΐνες, όπως αυτές που προέρχονται από τα όσπρια.

Αναλυτικότερα, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αποτελείται από οκτώ απαραίτητα αμινοξέα (ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη, βαλίνη) καθώς και τα μη απαραίτητα αμινοξέα (αλανίνη, αργινίνη, ασπαρτικό οξύ, κυστίνη, γλυκίνη, ιστιδίνη, προλίνη, σερίνη, τυροσίνη και γλουταμινικό οξύ).

  • ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ:

Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στη σπιρουλίνα είναι απλοί στην πέψη, καθώς και πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, συναντάται μία ποικιλία σακχάρων, όπως η γλυκόζη, η μαννόζη, η γαλακτόζη και η ξυλόζη, πέραν του γλυκογόνου.

  • ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ:

Η σπιρουλίνα έχει υψηλή ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs), 1,5-2,0 τοις εκατό του 5-6% των συνολικών λιπιδίων. Ειδικότερα, η Σπιρουλίνα είναι πλούσια σε ω-3 & ω-6 λιπαρά οξέα όπως γ-λινολενικό οξύ, α-λινολενικό οξύ, λινολεϊκό οξύ, στεαριδονικό οξύ, εικοσαπεντανοϊκό οξύ, εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ  και αραχιδονικό οξύ.

  • ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ:

Η σπιρουλίνα περιέχει βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β6 (πυριδοξίνη), Β9 (φολικό οξύ), Β12 (κοβαλαμίνη) , βιταμίνη C, βιταμίνη D και βιταμίνη Ε.

  • ΜΕΤΑΛΛΑ:

Η σπιρουλίνα είναι πλούσια πηγή καλίου και περιέχει επίσης ασβέστιο, χρώμιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο, νάτριο και ψευδάργυρο.

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ:

Η σπιρουλίνα περιέχει πολλές χρωστικές ουσίες, (χλωροφύλλη Α, ξανθοφύλλες, β-καροτένιο, εχινόνη, μυξοξανθοφύλλη, ζεαξανθίνη, κανθαξάνη, εχινόνη, μυξοξανθοφύλλη, ζεαξανθίνη, κανθαξανθίνη, διατοξανθίνη, 3-υδροξυκινινόνη, β-κρυπτοξανθίνη οσκιλλαξανθίνη, φυκομπιλιπρωτεΐνες, C-φυκοκυανίνη, αλλοφυκοκυανίνη) και ένζυμα (όπως η λιπάση)

 

ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η σπιρουλίνα, έχει υψηλή διατροφική αξία, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και διαθέτει αξιοσημείωτες θεραπευτικές ικανότητες. Σύμφωνα με μελέτες, η σπιρουλίνα παίζει ρόλο στη θεραπεία πολλών ασθενειών και μπορεί να αξιοποιηθεί:

  • Στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  • Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Στη μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων
  • Στην τροποποίηση της δυσβίωσης που προκαλείται από μια μη ισορροπημένη εντερική χλωρίδα
  • Στην παχυσαρκία
  • Στην αντιμετώπιση μυικών κραμπών

Επίσης έχει αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντιαλλεργικές, αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, καθώς και βάση μελετών έχει φανεί πως συμβάλει στη μείωση της ανοσίας του HIV.

Η χημική σύνθεση της σπιρουλίνας, η οποία περιλαμβάνει μέταλλα (ιδίως Fe), φαινόλες, φυκοκυανίνη και πολυσακχαρίτες, είναι κυρίως υπεύθυνη για τις ευεργετικές επιδράσεις της στην ανθρώπινη υγεία. Τα κλινικά δεδομένα που είναι πλέον διαθέσιμα δεν δείχνουν ότι η λήψη σπιρουλίνας αποτελεί απειλή για την υγεία του ατόμου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επαλήθευσε ότι η σπιρουλίνα όχι μόνο αποτελεί μια υπερτροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε σίδηρο και πρωτεΐνη.

 

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:

Η συνιστώμενη δοσολογία ασφαλείας της σπιρουλίνας είναι περίπου 3-10 g/ημέρα για ενήλικες.

 

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τη σπιρουλίνα λόγω υπέρβασης της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Διάρροια
  • Πονοκέφαλο
  • Ζάλη

Ωστόσο, θα πρέπει να διενεργηθεί περαιτέρω αξιολόγηση των κινδύνων και να εξεταστεί προσεκτικά η διαδικασία παραγωγής της σπιρουλίνας καθώς είναι μια μορφή κυανοβακτηρίου, από τα οποία ορισμένα είναι γνωστό ότι παράγουν τοξίνες όπως οι μικροκυστίνες, η μεθυλαμινο-L-αλανίνη (BMAA) και άλλες. Ορισμένα συμπληρώματα σπιρουλίνας έχουν βρεθεί να είναι μολυσμένα με μικροκυστίνες, αν και σε επίπεδα κάτω του ορίου.

Επίσης η επιμόλυνση παρτίδων σπιρουλίνας με άλλα γαλαζοπράσινα φύκια που παράγουν τοξίνες είναι πολύ πιθανή καθώς και βαρέα μέταλλα που προέρχονται από νερά ποταμών, με την πιθανή εμφάνιση ανεπιθύμητων γαστρεντερικών διαταραχών, οξείας δηλητηριάσης και μακροπρόθεσμα ηπατικής βλάβης.

Η σπιρουλίνα μπορεί να μην είναι ασφαλής στη χρήση:

  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Για παιδιά
  • Με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καθώς μπορεί να αυξήσει την ανοσολογική δραστηριότητα
  • Πριν ή μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση, καθώς μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ:

Πριν από τη λήψη σπιρουλίνας, οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλήσουν με έναν επαγγελματία υγείας για να διασφαλίσουν ότι δεν θα αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και πως είναι ασφαλής η χρήση της.

Ετικέτες: σπιρουλίνα οφέλη