Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Mε τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης τους. Μάθετε περισσότερα

Vegetarian vs. Vegan διατροφή: Βασικές διαφορές και ομοιότητες

Συγραφέας admin 29/10/2024 0 Σχόλια

 

 

Η χορτοφαγική διατροφή έχει αρχίσει και κεντρίζει το ενδιαφέρον, όλο και περισσότερων ανθρώπων τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κόσμος αλλάζει, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι τείνουν προς μία «βιώσιμη διατροφή», μία διατροφή με μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, που σέβεται αλλά και προστατεύει τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος και συγχρόνως συμβάλλει στην επαρκή θρέψη του ανθρώπου.

Τόσο η Vegetarian όσο και η Vegan διατροφή εστιάζουν σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, αλλά έχουν μία τεράστια διαφορά. Αυτή η διαφορά είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης όπου στη vegan διατροφή αποκλείονται εντελώς! Ας δούμε αναλυτικότερα:

 

Ποια άτομα χαρακτηρίζονται Vegetarians & ποια Vegans; :

 

Vegetarians:

Οι Vegetarians αποφεύγουν το κρέας (συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών), αλλά συνήθως καταναλώνουν άλλα ζωικά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), αυγά και μέλι.

Συγκεκριμένα υπάρχουν διάφοροι τύποι Vegetarians:

  • Lacto-vegetarians: Περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους, αλλά αποκλείουν τα αυγά
  • Ovo-vegetarians: Περιλαμβάνουν αυγά στη διατροφή τους, αλλά αποκλείουν τα γαλακτοκομικά
  • Lacto-ovo vegetarians: Περιλαμβάνουν και γαλακτοκομικά και αυγά στη διατροφή τους

 

Vegans:

Οι vegans αποφεύγουν όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των γαλακτοκομικών, των αυγών και του μελιού.

Ο veganism, όπως αναφέρεται, επεκτείνεται πέρα από τη διατροφή- αποτελεί έναν τρόπο ζωής- που επιδιώκει να αποφεύγει κάθε μορφή εκμετάλλευσης ή σκληρότητας των ζώων συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υλικών που προέρχονται από ζώα, όπως το δέρμα, το μετάξι και το μαλλί.

 

Διατροφικό κομμάτι:

 

Vegetarian διατροφή:

Συχνά περιλαμβάνει:

  • Ποικιλία τροφών φυτικής προέλευσης
  • Αυγά & γαλακτοκομικά, τα οποία παρέχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη Β12.

Καθώς η Vegan διατροφή έχει περισσότερους περιορισμούς, η Vegetarian διατροφή μπορεί να απαιτεί λιγότερα συμπληρώματα διατροφής, καθώς περιλαμβάνει περισσότερες πηγές βασικών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να ληφθούν μέσω της διατροφής.

 

Vegan διατροφή:

Βασίζεται εξ ολοκλήρου σε φυτικές πηγές για όλα τα θρεπτικά συστατικά γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται σε καθημερινή βάση σε μια vegan διατροφή αποτελούν:

  • Πρωτεΐνη: Βρίσκεται κυρίως στο Tempe, σε ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Βιταμίνη Β12: Βρίσκεται σε εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα, καθώς τη συγκεκριμένη βιταμίνη τη συναντάμε φυσικά μόνο σε ζωικά προϊόντα.
  • Ασβέστιο: Προέρχεται από εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα, τόφου και πράσινα λαχανικά όπως λάχανο και μπρόκολο.
  • Σίδηρος & ψευδάργυρος: Βρίσκονται στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, σπόρους και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Συναντώνται στο λιναρόσπορο, σε σπόρους chia, σπόρους κάνναβης και καρύδια.

 

Μπορείς να βρεις μεγάλη γκάμα vegan προϊόντων στη biosophy!

 

Οφέλη για την υγεία:

Και τα δύο πρότυπα διατροφής έχουν συσχετιστεί βάση μελετών με διάφορα οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα:

 

Vegetarian διατροφή:

Έχει συσχετιστεί με μείωση:

  • Κοιλιακού (Σπλαχνικού) λίπους
  • Κινδύνου καρδιακών παθήσεων
  • Υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • Διαβήτη τύπου 2
  • Ορισμένων μορφών καρκίνου

Έχει συσχετιστεί με βελτίωση:

  • Eλέγχου των φλεγμονών
  • Ελέγχου βάρους

 

Vegan διατροφή :

Προσφέρει παρόμοια οφέλη με τη Vegetarian διατροφή, συχνά με πιο σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης & της LDL («κακής») χοληστερόλης, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή υγεία.

Επίσης, η vegan διατροφή, βάση μελετών έχει συσχετιστεί και με χαμηλότερο ΔΜΣ.

 

Πιθανές προκλήσεις:

 

Vegetarian διατροφή:

Ανάλογα με τον τύπο της χορτοφαγικής διατροφής, ορισμένα άτομα όπως οι Lacto-vegetarians και οι Ovo-vegetarians μπορεί να εξακολουθούν να χρειάζεται να παρακολουθούν την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη Β12.  Παρόλα αυτά αποτελεί ένα πιο ασφαλές διατροφικό «σχήμα» όσο αφορά την θρεπτικότητα έναντι της vegan διατροφής που απαιτείται πιο προσεκτικός σχεδιασμός.

 

Vegan διατροφή:

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η vegan διατροφή, απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό για να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών, ιδίως των πρωτεϊνών, της βιταμίνης Β12, του σιδήρου, του ασβεστίου και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Απαιτεί καλύτερη & πιο λεπτομερή προετοιμασία γευμάτων καθώς και σχολαστική αναζήτηση εμπλουτισμένων τροφίμων όπως και συμπληρωμάτων.

 

Περιβαλλοντικές και ηθικές εκτιμήσεις:

 

Vegeterian διατροφή:

Η συγκεκριμένη διατροφή, συχνά επιλέγεται για ηθικούς λόγους που σχετίζονται με την ευημερία των ζώων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όπως έχει αποδειχθεί, η μειωμένη κατανάλωση κρέατος οδηγεί σε μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από μια τυπική διατροφή με ευρεία κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

 

Vegan διατροφή:

Αποσκοπεί στην εξάλειψη όλων των μορφών εκμετάλλευσης των ζώων, λαμβάνοντας υπόψη ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με όλα τα ζωικά προϊόντα, και όχι μόνο.

Οι Vegan διατροφές είναι συνήθως περισσότερο βιώσιμες λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης πόρων (γη, νερό) και των μειωμένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τις δίαιτες που περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα.

 

Πως μπορεί να φανεί χρήσιμος ένας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος αν είστε Vegan ή Vegetarian;

  • Να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σχετικά με τα συγκεκριμένα σχήματα διατροφών, καθώς οι πληροφορίες που βρίσκει κανείς για το συγκεκριμένο θέμα στο διαδίκτυο ή ακόμα και τον κοινωνικό του κύκλο είναι συχνά ελλιπείς ή ακόμα και μη τεκμηριωμένες επιστημονικά.
  • Να αποφύγετε κινδύνους ανεπάρκειας/ έλλειψης θρεπτικών συστατικών, καθώς τα άτομα που ακολουθούν τους συγκεκριμένους τρόπους ζωής τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης Β12, Σιδήρου, Ασβεστίου & Ω-3 λιπαρών οξέων.
  • Απόρροια της ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών (που μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και σε μικρό ποσοστό ανεπάρκειας) μπορεί να αποτελέσουν συμπτώματα όπως η κούραση, η μειωμένη απόδοση και τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Συνεπώς η συνεπής παρακολούθηση από έναν επαγγελματία, θα σας βοηθήσει να μην έρθετε αντιμέτωποι με αυτά τα συμπτώματα.

 

Η Μάρω Ζώη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή και εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές. Μοιράζεται μαζί μας τις επιστημονικές της γνώσεις πάνω στη διατροφή και μας παρουσιάζει τρόπους βελτιστοποίησης της υγείας μας μέσα από τα άρθρα της.