-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Η χορτοφαγική διατροφή έχει αρχίσει και κεντρίζει το ενδιαφέρον, όλο και περισσότερων ανθρώπων τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κόσμος αλλάζει, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι τείνουν προς μία «βιώσιμη διατροφή», μία διατροφή με μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, που σέβεται αλλά και προστατεύει τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος και συγχρόνως συμβάλλει στην επαρκή θρέψη του ανθρώπου.
Τόσο η Vegetarian όσο και η Vegan διατροφή εστιάζουν σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, αλλά έχουν μία τεράστια διαφορά. Αυτή η διαφορά είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης όπου στη vegan διατροφή αποκλείονται εντελώς! Ας δούμε αναλυτικότερα:
Οι Vegetarians αποφεύγουν το κρέας (συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών), αλλά συνήθως καταναλώνουν άλλα ζωικά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), αυγά και μέλι.
Συγκεκριμένα υπάρχουν διάφοροι τύποι Vegetarians:
Οι vegans αποφεύγουν όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των γαλακτοκομικών, των αυγών και του μελιού.
Ο veganism, όπως αναφέρεται, επεκτείνεται πέρα από τη διατροφή- αποτελεί έναν τρόπο ζωής- που επιδιώκει να αποφεύγει κάθε μορφή εκμετάλλευσης ή σκληρότητας των ζώων συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υλικών που προέρχονται από ζώα, όπως το δέρμα, το μετάξι και το μαλλί.
Συχνά περιλαμβάνει:
Καθώς η Vegan διατροφή έχει περισσότερους περιορισμούς, η Vegetarian διατροφή μπορεί να απαιτεί λιγότερα συμπληρώματα διατροφής, καθώς περιλαμβάνει περισσότερες πηγές βασικών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να ληφθούν μέσω της διατροφής.
Βασίζεται εξ ολοκλήρου σε φυτικές πηγές για όλα τα θρεπτικά συστατικά γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της.
Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται σε καθημερινή βάση σε μια vegan διατροφή αποτελούν:
Μπορείς να βρεις μεγάλη γκάμα vegan προϊόντων στη biosophy!
Και τα δύο πρότυπα διατροφής έχουν συσχετιστεί βάση μελετών με διάφορα οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα:
Έχει συσχετιστεί με μείωση:
Έχει συσχετιστεί με βελτίωση:
Προσφέρει παρόμοια οφέλη με τη Vegetarian διατροφή, συχνά με πιο σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης & της LDL («κακής») χοληστερόλης, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή υγεία.
Επίσης, η vegan διατροφή, βάση μελετών έχει συσχετιστεί και με χαμηλότερο ΔΜΣ.
Ανάλογα με τον τύπο της χορτοφαγικής διατροφής, ορισμένα άτομα όπως οι Lacto-vegetarians και οι Ovo-vegetarians μπορεί να εξακολουθούν να χρειάζεται να παρακολουθούν την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη Β12. Παρόλα αυτά αποτελεί ένα πιο ασφαλές διατροφικό «σχήμα» όσο αφορά την θρεπτικότητα έναντι της vegan διατροφής που απαιτείται πιο προσεκτικός σχεδιασμός.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η vegan διατροφή, απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό για να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών, ιδίως των πρωτεϊνών, της βιταμίνης Β12, του σιδήρου, του ασβεστίου και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Απαιτεί καλύτερη & πιο λεπτομερή προετοιμασία γευμάτων καθώς και σχολαστική αναζήτηση εμπλουτισμένων τροφίμων όπως και συμπληρωμάτων.
Η συγκεκριμένη διατροφή, συχνά επιλέγεται για ηθικούς λόγους που σχετίζονται με την ευημερία των ζώων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Όπως έχει αποδειχθεί, η μειωμένη κατανάλωση κρέατος οδηγεί σε μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από μια τυπική διατροφή με ευρεία κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
Αποσκοπεί στην εξάλειψη όλων των μορφών εκμετάλλευσης των ζώων, λαμβάνοντας υπόψη ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με όλα τα ζωικά προϊόντα, και όχι μόνο.
Οι Vegan διατροφές είναι συνήθως περισσότερο βιώσιμες λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης πόρων (γη, νερό) και των μειωμένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τις δίαιτες που περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα.
Η Μάρω Ζώη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή και εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές. Μοιράζεται μαζί μας τις επιστημονικές της γνώσεις πάνω στη διατροφή και μας παρουσιάζει τρόπους βελτιστοποίησης της υγείας μας μέσα από τα άρθρα της.