Σπόροι Ντίνκελ/Σπέλτ για Φύτρα (500γρ) Βiosophy
To Σπελτ, επίσης γνωστό ως Ντίνκελ, είναι ένα υπό-είδος του σιταριού που περιέχει λιγότερη γλουτένη από το σιτάρι. Οι σπόροι Σπελτ/Ντίνκελ είναι από τις παλαιότερες ποικιλίες σπόρων στη γη, που χρονολογούνται από το 7000 π.Χ. Οι σπόροι αυτοί παράγουν φύτρα με εξαιρετικά θρεπτικές ιδιότητες. Όπως και οι σπόροι σιταριού ή κριθαριού, το Σπελτ/Ντίνκελ καταναλώνεται σαν φύτρο, με βλάστηση 2-3 ημέρες ή σαν χόρτο, με βλάστηση 14 ημέρες, που στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικού αποχυμωτή, χρησιμοποιείται για να αποδώσει τον υπερθρεπτικό, αντιοξειδωτικό χυμό του. Η γεύση του χυμού είναι πολύ γλυκιά και ευχάριστη.
Τα φύτρα Σπελτ είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και περιέχει αμινοξέα, καλά λιπαρά, φυτικές ενώσεις όπως χλωροφύλλη, φαινολικές ενώσεις, φλαβονοειδή, καροτενοειδή και αλκαλοειδή. Είναι μια πλούσια πηγή μαγγανίου και περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, βιταμίνες C και E και αρκετές βιταμίνες Β.
Τα φύτρα είναι εξαιρετικά πολύτιμη τροφή γιατί κατά τη διαδικασία του φυτρώματος ενεργοποιούνται τα ένζυμα και βελτιώνεται η ποιότητα και αυξάνεται η περιεκτικότητα των πρωτεϊνών, των βιταμινών, των μετάλλων, των ιχνοστοιχείων και των αντιοξειδωτικών, σε σχέση με το κλασικό φυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σπόρος καταβάλλει προσπάθεια να αναπτυχθεί, εμπλουτίζοντας το φύτρο με πολλά θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει από αυτό να δημιουργηθεί το νέο φυτό. Τα θρεπτικά στοιχεία των φύτρων απορροφώνται πολύ εύκολα από τον οργανισμό ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες. Χάρη σε κάποια χημικά μόρια που περιέχουν, τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και τον αναζωογονούν, βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση.
Οδηγίες:
Μουλιάζετε τους σπόρους σε νερό για 8-10 ώρες. Αδειάσετε το νερό. Ποτίζετε τους σπόρους απευθείας με τρεχούμενο νερό βρύσης ή με φιλτραρισμένο νερό για να τους ξεπλύνετε ξανά. Αδειάσετε το νερό ξανά, στραγγίζοντας το καλά. Απλώνετε τους σπόρους ομοιόμορφα στα δισκάκια βλάστησης ή σε άλλη συσκευή για βλάστησης. Ενυδατώνετε - ποτίζετε τους σπόρους 2-3 φορές την ημέρα, μέχρι να βλαστήσουν πλήρως (ανάλογα με την ποικιλία). Σε κάθε πότισμα, βεβαιωθείτε πως το νερό στραγγίζεται καλά.
Αφού βλαστήσουν, ξεπλύνετε, στεγνώστε και τοποθετήστε τα φύτρα σε αεροστεγές δοχείο, μέσα στο ψυγείο, για μερικές ημέρες όπου και θα συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Πριν καταναλώσετε τα φύτρα, ξεπλύνετε τα όπως θα κάνατε με όλα τα λαχανικά.
Χαρακτηριστικά Προϊόντος | |
Βιολογικό | ✓ |
Χωρίς Γλουτένη | ✓ |
Χωρίς Λακτόζη | ✓ |
Vegetarian | ✓ |
Vegan | ✓ |
Ωμό - Raw | ✓ |
Χωρίς προσθήκη Ζάχαρης | ✓ |
Χωρίς προσθήκη Αλατιού | ✓ |
Σπόροι σπελτ/ντίνκελ (triticum dicoccum)*. *Bιολογικής γεωργίας.
Εκτός από γλουτένη, μπορεί να περιέχει ίχνη σπόρων σόγιας και σιναπίου.